AVALON MEDIA

.

Content Marketing

Content Marketing (marketing sadržaja – koristi se i fraza Inbound Marketing) danas predstavlja potpuni zaokret u dosadašnjem načinu promišljanja web-marketinga. Razlog tome je što u fokus stavlja samog korisnika i njegove specifične potrebe kao najbitniji zadatak svake tvrtke.

Za razliku od oglasa koje plasiramo kroz bilo koji od tradicionalnih medija, a od kojih potrošači često bježe glavom bez obzira (npr promjenom tv kanala, ili preskakanjem stranica s oglasima u novinama), content marketing predstavlja marketinški sadržaj koji (ako je dobro napravljen!) ciljna publika želi vidjeti, čak i aktivno traži pa i dijeli s drugima. Content marketing dobro je napravljen kada se ne proizvodi primarno s namjerom da ostvarimo trenutnu prodaju, već da (potencijalne) kupce informiramo, pomognemo im, naučimo, zabavimo. S logikom da, ako potencijalnom kupcu kontinuirano i konzistentno omogućavamo takve korisne sadržaje, on će nas u konačnici nagraditi kupovinom i lojalnošću.

Content Marketing ostvaruje se kroz različite formate, te je dobro koristiti kombinaciju umjesto da se fokusiramo samo na jedan format: blog, prezentacija, infografika, slika, video, e-book, webinar...

 

Kakav god format bio, dobar sadržaj mora:

  • biti relevantan za ciljnu skupinu za koju je načinjen (koji je cilj sadržaja, super zanimljivog i korisnog nekome tko naš proizvod ne treba i nikada ga neće kupiti?)
  • biti u skladu s brendom pod kojim se prezentira (kakav kredibilitet možemo očekivati od sadržaja koji nema veze s onim u čemu smo dobri, čija se osobnost razlikuje od osobnosti našeg branda, koji promovira drugačije vrijednosti i priča drugim glasom?)
  • biti povezan s poslovnim ciljevima kompanije (budimo realni, krajnji cilj ovih aktivnosti, kao i svih ostalih marketinških aktivnosti, je utjecati na pozitivan razvoj prodaje!)